Wesołych Świąt

  Życzymy Państwu spokojnych Świąt spędzonych w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole, na którym, mamy nadzieję, znajdą się również potrawy przygotowane z naszych ryb :)

 

 

Karp w Polsce to nadal ryba budząca skrajne emocje. Zawsze kojarzy się ze Świętami i wieczerzą Wigilijną ale często jako przykra tradycja, a nie uczta dla podniebienia oczekiwana z niecierpliwością. Jest to skutek wieloletniego braku dostępu do dobrej jakości karpi, hodowanych w czystych wodach przepływowych, karmionych naturalną karmą. Karpie hodowane w stojących, brudnych wodach mają zawsze zapach mułu, a ich mięso nie jest tak jędrne, delikatne i słodkawe jak karpi dobrej jakości. Dlatego warto poświęcić czas i wydać ciut więcej, a mieć na stole wigilijnym smaczną i zdrową rybę.
Zachęcamy do przygotowywania potraw z karpi nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia ale również na co dzień. Karp jest bardzo smaczny smażony, wędzony, w galarecie. Wyjątkowo delikatny i aromatyczny jest rosół z karpia. Polecamy.

fot. Anna Kołodziej