Karp z Grabi na targach Natura Food

strefaW dniach 2-4 października br. w Łodzi odbywały się VIII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food.
Nie mogło na nich zabraknąć naszego Karpia z Grabi.
W Strefie pokazów kulinarnych Carlos Gonzalez – Tejera razem z osobami ze Stowarzyszenia Polska Ekologia i właścicielką marki DOBRY TARG, gotowali zupę rybną z karpia z Grabi i serwowali karpia smażonego.
Zupa z karpia.
Najpierw został ugotowany wywar warzywny z włoszczyzną, cebulą i papryką. Następnie, po wyfiletowaniu, resztki karpi z głową (bez oczu i skrzeli) zostały dokładnie obwiązane w gazę i wrzucone do wywaru.
Po niespełna godzinie „mumia z gazy” została wyjęta, a zupa doprawiona trawą cytrynową, ostrą papryką, pieprzem i cytryną.
Karp smażony.
Filety z karpia podzielone zostały na mniejsze kawałki, które obtoczono w roztrzepanym jajku i mące ziemniaczanej. Tak przygotowane były smażone na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Wszyscy degustujący zgodnie podkreślali, że karp jest wyśmienity i delikatny. Mamy nadzieję, że teraz odwiedzą nas w Łasku.